Ljubičasti nokti – razlog za brigu ili ne?
Ilustracija

Zdravstveni problem

Ljubičasti nokti – razlog za brigu ili ne?

Promjena boje noktiju može da ukaže na ozbiljna oboljenja. Šta ako postepeno postaju ljubičasti?

Kako bi dijagnostifikovali neki zdravstveni problem, ljekari često provjeravaju stanje noktiju svojih pacijenata.

Zdravi nokti bi trebalo da budu roze boje, a različite bolesti izazivaju promjene na samim noktima. Najdrastičnija promjena se oslikava u vidu ljubičaste boje noktiju koja može ukazivati na neželjene zdravstvene promjene.

UZROCI LJUBIČASTE BOJE NA NOKTIMA:

Loša cirkulacija, najčešće nedovoljan protok krvi do organa, zbog činjenice da je krv puna kiseonika, a nedostatak istog se izražava u vidu tamnije krvi.

Kod pušača često dolazi do pojave ljubičastih noktiju, jer dolazi do pojave odsustva kiseonika u tijelu, pogotovo u prstima.

Ukoliko vam je samo jedan nokat u drugoj boji, vjerovatno je riječ o nekoj povredi ili u problemu ispod nokta. Povreda može spriječiti protok krvi, a tako dolazi do nastanka podliva koji se zove subungvalni hematom. Iako zvuči ozbiljno ovo nije preveliki problem, osim ako ne osjećate preveliki bol.

Jedan od uzročnika je anemija, odnosno manjak gvožđa u krvi. U tom slučaju do pojave ljubičaste boje noktiju dolazi zbog nedostatka kiseonika u krvi. Uzimanjem gvožđa i vitamina C poništićete negativne rezultate.

SAVJETI ZA NJEGU

Ako osjetite peckanje ili promjene u boji noktiju probajte da se ugrijete i poboljšate cirkulaciju.

Jedna od najboljih vježbi za poboljšanje cirkulacije je svakodnevno stiskanje lopte od sunđera.

Menshealth.rs

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.