Vožnja po snijegu: Šta raditi, šta ne raditi
Ilustracija

Za neiskusne

Vožnja po snijegu: Šta raditi, šta ne raditi

U vožnji po snijegu bitno je da okretanje volana i pritiskanje papučica za gas i kočnicu izvodite blago i odmjereno.

 Pri polasku iz mjesta umjereno dodajte gas lagano pritiskajući papučicu, dok ne osjetite da se vozilo pokrenulo iz mjesta i da točkovi imaju dobar kontakt sa podlogom. 

Ako zbog sniježnog pokrivača ne možete da krenete, probajte da naizmjenično ubacujete ručicu mjenjača u prvu brzinu i u rikverc, pomjerajući auto pomalo naprijed-nazad, sve dok se ne izvučete iz snijega. 

Smanjeno trenje između guma i putne podloge usloviće duži zaustavni put, pa sa kočenjem treba započeti ranije, primjenjujući takođe manju silu pritiska na komandu nego kada vozite po suvom. Na taj način se izbjegava i gubitak kontrole nad vozilom usljed naglog kočenja. 

Treba imati na umu da zaustavni put može da bude dva, tri pa i pet puta veći nego kada kočite po suvom. 

Kada vozite na uzbrdici, pokušajte da ravnomjerno držite gas i da se ne zaustvljate bez potrebe, jer se može desiti da više ne možete da krenete. Ako automobil ispred vas stane, vodite računa da mu ostavite dovoljno prostora da može ponovo da krene - računajte na to da može da se desi da prokliza i da počne da se nekontrolisano kreće unazad. 

Prestrojavanje je veoma nezgodan proces po ovako teškim uslovima za vožnju. 

Iako znaju da im je izuzetno teško da zaustave svoj automobil, neki vozači zanemaruju tu činjenicu i prestrojavaju se ispred drugih vozača kao da je put suv. Kako znaju da će vozač kojem su presjekli put biti u stanju da se zaustavi? Ne znaju, zato je važno da uvijek držite adekvatno rastojanje i da omogućite sebi da se bezbjedno zaustavite. 

Kada vi mijenjate saobraćajnu traku, nemojte da pravite nagle pokrete volanom i da žustro dodajete gas, jer možete da izgubite kontrolu nad vozilom. 

U svakom trenutku tokom vožnje važno je da budete potpuno koncentrisani i još pažljiviji nego inače, jer se vozačke greške na snijegu rijetko opraštaju. 

Ako nemate dovoljno iskustva u vožnji po snijegu, potražite prazan parking ili neku drugu ravnu i prostranu površinu na kojoj se ne odvija saobraćaj i nema drugih vozila ili pješaka u blizini. Tu ćete moći da uvježbate promjenu pravca, ubrzavanje i kočenje u sniježnim uslovima i da steknete osjećaj kako se vaš automobil ponaša na snijegu.

B92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.