Djevojčici izvadili kilogram kose iz stomaka (VIDEO)
Ilustracija

Rapunzelov sindrom

Djevojčici izvadili kilogram kose iz stomaka (VIDEO)

Jedanaestogodišnja djevojčica došla je u bolnicu sa bolovima u stomaku, zbog kojih nije mogla ni da jede ni da pije.

Djevojčicu iz Taraza, grada u kazahstanskoj oblasti Žambil, toliko je bolio stomak da nije mogla da guta. 

Hirurzi su odlučili da je operišu odmah kako bi saznaii šta nije u redu. Kada su otvorili stomak, i pronašli ogroman klobuk dlaka u njenom digestivnom traktu, bili su šokirani. 

Roditelji djevojčice izjavili su da su primijetili da njihova ćerka s vremena na vrijeme žvaće svoju dugu kosu, ali nisu znali da ju je gutala. 

Ovo stanje u medicini poznato je kao trihofagija. 

Djevojčici je dijagnostikovan Rapunzelov sindrom, rijetko stanje prilikom kojeg se klupko dlaka, poznato kao trihobezar, zaglavi u želucu, a njegov kraj protegne se do debelog crijeva. Naime, na kosu u digestivnom traktu taloži se hrana - kako ova masa raste, mogu se vremenom pojaviti čirevi, cijepanje želuca ili zakrčenje crijeva. 

U medicini je do sada zabilježeno samo 120 ovakvih slučajeva.

b92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.