Rijeka Cijevna park prirode
Cijevna trebalo bi da dobije zasluženo počasno mjesto među ljepotama države

Nacrt studije na javnoj raspravi

Rijeka Cijevna park prirode

Vrlo brzo će Crna Gora dobiti još jedno zaštićeno područje u kategoriji spomenik prirode. Cijevna, biser Podgorice i Malesije ,i ništa manje cijele Crne Gore, trebalo bi da dobije zasluženo počasno mjesto među ljepotama naše države.

Ovih dana finalizuje se nacrt strudije za zaštitu rijeke od čijeg kanjona zastaje dah  i o toj studiji raspravlja javnost.

“ Kroz ovu inicijativu se ostvaruju višegodišnji napori NVO Green Home i GO Tuzi sa partnerima na dvogodišnjem projektu „Zajedničke ekološke akcije za očuvanje rijeke Cijevne i održivi razvoj prekogranične regije“ da se dugoročno zaštite visokovrijedne prirodne odlike kanjona, ali i da se na održiv način valorizuju prirodni resursi.

Kad je riječ o valorizaciji prirodnih resursa, ovdje se prije svega misli na turizam i poljoprivednu kao okvire za unapređenje životnog standarda lokalnog stanovništva uz neizostavnu brigu o usklađenosti kapaciteta prostora za iskazanim zahtjevima. “,objašnjavaju za naš portal  iz NVO Green Home.  

Na ovom važnom ekološkom zadatku dio nevladinog sektora radi još od 2009. Sada su na potezu i građani područja kroz koji Cijevna prolazi.

“Svjesni smo da je pred lokalnom upravom, lokalnim stanovništvom i drugim zainteresovanim stranama, težak zadatak u balansiranju razvojnih i ciljeva zaštite prirode ovog prostora. Iz tog razloga želimo pozvati sve građane da uzmu učešće u javnoj raspravi i iznesu svoje viđenje o budućem održivom razvoju područja Cijevne, ali i pitanjima posvećenim rješavanju razvojnih konflikata i nelegalnih aktivnosti vezanih za eksploataciju šljunka i pijeska, krivolov, otpadne vode, požare te neplansku urbanizaciju prostora, na čemu ćemo mi kao nevladina organizacija i u buduće insistirati.”, poručuju iz NVO Green Home.

Osim što bi se očuvao kanjon rijeke kao i sama Cijevna, razloga za učešće u raspravi ima mnogo, a samo neke od njih napominju iz Green Home.

„Vjerujemo da će stavljanje ovog područja pod zaštitu omogućiti održivije korišćenje komponenti biodiverziteta ovog područja i da će se na ovaj način osim očuvanja prirodnih vrijednosti poboljšati saradnja i turistička valorizacija ovog izuzetno vrijednog sliva koji karakteriše visok stepen biodiverziteta koji se posebno ogleda kroz prisustvo velikog broja endemičnih i reliktnih vrsta. “ i dodaju:

“Želimo pozvati sve zainteresovane strane da nam bilo usmenim ili pismenim putem dostave svoje komentare na Nacrt Studije zaštite za spomnik prirode „Kanjon Cijevne“ koja se može pronaći na internet stranici NVO Green Home.

Prikupljeni komentari će biti predstavljeni tokom glavnih javnih rasprava u sali Skupštine GO Tuzi 12. januara, kao i pismeno do 20 januara 2016. godine.

Takođe, nacrt Odluke o proglašenju Spomenika prirode „kanjon Cijevne“ kao i Nacrt Studije dokumenta se mogu preuzeti na internet prezentaciji Glavnog grada u dijelu Javne rasprave ili na ovom linku, dok se komentari  mogu dostaviti u pisanoj formi u prostorije Gradske opštine Tuzi i u elektronskoj formi na e-mail: [email protected] kao i na adresu Sekretarijata za  planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine ili e-mail adrese: [email protected] i [email protected] do 20. januara 2015 godine. “

Ne možemo vratiti ono što je već uništeno ali zato još nije kasno da sačuvamo ono što je netaknuto .

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.