Jezik odaje bolesti (FOTO)
Ilustracija

Pokazatelj zdravlja

Jezik odaje bolesti (FOTO)

Ljudski jezik odličan je pokazatelj zdravlja jer je bogat krvnim žilama i ima stalan protok pljuvačke.

Jezik se sastoji od grupe mišića koji nam dopuštaju da osjetimo ukus hrane, omekšavamo je, gutamo, ali i da pričamo. Ta sluznica ima ogromnu ulogu kod ljudi. Doktor naturopata Lorens Kirk sa britanskog Koledža Naturopatija kaže da budući da je jezik bogat krvnim žilama i zahvaljujući stalnom toku pljuvačke, on odražava zdravlje cijelog organizma, pa je odličan za dijagnozu, piše časopis "Vord tru" (World Truth), prenose 24.sata.hr.

Pogledajte se u ogledalo i isplazite jezik, pronađite koji mu je najličniji prema ovoj ilustraciji:

Bolesti jezika

Bolesti jezika, Foto: worldtruth.tv

 

Svijetlocrvena boja jezika označava manjak vitamina B12

Ako prirodno ružičasta boja jezika odjednom postane svjetlocrvena, to može ukazivati na manjak vitamina B12. Taj je vitamin nužan za crvena krvna zrnca koja organizam opskrbljuju kiseonikom, pa njegov nedostatak može uzrokovati neurološke probleme i demenciju.

Upravo zbog toga preporučuje se da jedete više namirnica bogatih vitaminom B kao što su: meso, tunjevina, losos i mliječni proizvodi.

Bijela boja upućuje na gljivičnu infekciju

Bijela boja jezika može upućivati na gljivičnu infekciju kandidom, ali i na autoimunu bolest vitiligo. Riječ je o ograničenoj depigmentaciji koja se najčešće javlja na rukama, stopalima, licu i jeziku. Infekcija kandidom najčešće je posljedica dužeg uzimanja antibiotika, ali javlja se i zbog pada imuniteta.

Žuti jezik znak je infekcije

Jezik najčešće požuti od napitaka kao što je kava, ali može biti posljedica loše higijene kao i žgaravice, odnosno kisjeline. Žuta boja može ukazivati i na infekciju u organizmu.

Malokrvnost (Blood deficiency ) Tamno ljubičasta boja jezika može biti znak loše cirkulacije i visokog nivoa holesterola u krvi. Najčešće je posljedica loše ishrane i manjka vježbanja, a kao posljedica loše cirkulacije javlja se depresija i nedostatak energije.

Kada je jezik blijed smanjen je protok krvi do jezika, a često se radi o manjku gvožđa u krvi. Ostali simptomi su umor, vrtoglavica, lupanje  i preskakanje srca.

Temperatura (Heat) - jezik je crven, ali na njemu je sloj žućkastog. Može biti oznaka dehidracije i raznih poremećaja u organizmu, poput hipertireoze, a ostali simptomi su vrućina, prekomjerno znojenje, žeđ, proliv ili zatvor, nervoza, problemi s kožom.

Zadržavanje vode (Damp Retention) - jezik je ružičast osim same sredine koja je belkasta. Ostali simptomi su nadutost, osećaj težine u prsima i abdomenu, letargija.

Zastoj krvi (Blood Stasis) - tumači se po jeziku ljubičaste boje. Ostali simptomi su hladni udovi, proširene vene, bolne noge, glavobolje, bol u prsima, problemi s jetrom.

Ki Stagnacija (Qi Stagnation) - ona je prvi odgovor tijela na emocionalni stres, a uključuje simptome poput promjena raspoloženja, depresije, a obilježava je ružičasti jezik s tankim bijelim slojem i bojom intenzivnijeg vrha...

"Vlažno usijanje" (Damp Heat) - Jezik je crveni sa žutom, masnom naslagom, a označava toplinu i vlagu, a povezuje se s problematičnom kožom, urinarnim infekcijama, tjeskobom...

Nedostatak "janga" (Yang Deficiency) - jezik je svjetlije boje, na njemu se nalazi tanki bijeli sloj, a jezik je često otečen i bolan. Povezuje se s osjećajem hladnoće u tijelu, bljedilom, bolovima u leđima, impotencijom...

Nedostatak "jina" (Yin Deficiency) - Na jeziku je vrlo malo ili uopšte nema naslaga, on je crven i popucao. Povezuje se s valunzima, noćnim znojenjem, nesanicom, nervozom, zvonjenjem u ušima...

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.