Počeo Program ranog otrkivanja raka dojke,u prvoj fazi biće obuhvaćeno oko 30 hiljada žena
Ilustracija

Besplatan skrining i prevoz

Počeo Program ranog otrkivanja raka dojke,u prvoj fazi biće obuhvaćeno oko 30 hiljada žena

Program ranog otrkivanja raka dojke u Crnoj Gori, počeo je danas čime Ministarstvo zdravlja realizuje obaveze iz Nacionalnog programa za rak i Programa za rano otkrivanje raka dojke, kao jednu od najvažnijih aktivnosti u oblasti prevencije u unapređenja zdravlja, koja će se sprovoditi u kontinuitetu.

U prvoj fazi realizacije biće obuhvaćeno oko 30 hiljada žena, starosne grupe od 50 do 69 godina, iz opština Podgorica, Kolašin, Cetinje i Danilovgrad, a pozivanje i zakazivanje preventivanog snimanja na digitalnom mamografu u Kliničkom centru Crne Gore, obavljaće izabrani doktori iz pomenutih opština, navode iz Ministarstva.

Snimanje će obavljati radiolozi i rentgen tehničari iz Kliničkog centra Crne Gore, posebno edukovani za ovu dijagnostičku proceduru, dok će u kasnijoj fazi programa biti uključeni i patolozi i Konzilijum za dojku Kliničkog centra Crne Gore.

Evaluaciju i monitoring skrininga sprovodiće Institut za javno zdravlje.

Skrining je besplatan za sve žene, a domovi zdravlja iz Kolašina, Cetinja i Danilovgrada organizovaće besplatan prevoz na snimanje u Kliničkom centru Crne Gore.

GetImage

Foto:Ministarstvo zdravlja

Dnevno će mamografiju obavljati tri žene iz Kolašina, po dvije iz Danilovgrada i Cetinja i devet žena iz Podgorice, a o rezultatima snimanja žene će biti obaviještene od strane svojih izabranih doktora.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.