Najtraženije pitanje na Google: Koliko je 0:0?
Foto: Thinkstock

Da li je dijeljenje nulom moguće?

Najtraženije pitanje na Google: Koliko je 0:0?

Jedno od najtraženijih pitanja na Google pretraživaču bio je koliko je nula podijeljena s nulom.

Razlog zbog kog je ovo pitanje bilo jedno od najčešće postavljanih u 2015. je taj što se internetom proširila priča o tome šta se desi kada virtuelnu pomoćnicu Siri, koja postoji na iPhone uređajima, pitate koliko je nula podijeljena s nulom. 

“Zamisli da imaš nula kolačića i podijeliš ih jednako među nula prijatelja. Koliko kolačića dobija svaka osoba? Vidiš? Nema smisla. I Cookie Monster je tužan što nema kolačića i ti si tužan, pošto nemaš prijatelja”, glasi njen šaljivi odgovor. 

Pošto je izazvao lavinu reakcija, mnogi su poželjeli da saznaju da li je dijeljenje nule nulom zaista nemoguće, pa su to pitanje postavili Google pretraživaču. 

Problem dijeljenja nule s nulom je u tome što rezultat ne može biti definisan. Mi ne možemo znati da li nula sadrži nule, ili je jedna nula tačno jedna nula. Ili mnogo nula? 

Dakle, 0:0 nema definisano rješenje, jer može predstavljati bilo koju vrijednost.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.