Ove dvije riječi nikada ne treba izgovarati u Njujorku
Njujork

Ove dvije riječi nikada ne treba izgovarati u Njujorku

Turista Met Jang podijelio je sa čitaocima sajta News.com.au svoje neprijatno iskustvo prilikom posjete ovom gradu.

Praznici se bliže, a slavljenje Božića u Njujorku predstavlja naročito, divno iskustvo. Naviknuti na zapadnjačku tradiciju, mnogi stanovnici Evrope i Australije poželjeće drugima srećan Božič. 

Međutim, riječi “Merry Christmas“ mnoge turiste mogu dovesti u vrlo neugodnu situaciju. 

“Nažalost, to sam saznao na teži način. Kada sam prilikom posjete Njujorku 2014. godine jednom taksisti poželio srećan Božić, on se okrenuo i počeo da mi sasipa uvrede u lice. Bio sam šokiran! Kako tako uobičajena fraza može da bude tako uvrijedljiva? Prijatelj mi je kasnije objasnio da se izgovaranje ovih riječi tamo smatra politički nekorektnim. Umjesto toga, drugima bi trebalo da poželite srećne praznike“, kaže Jang. 

Prema navodima ABC njuza, Božić je vrijeme “zimskog kulturološkog rata” i “pomiješanih osećanja”: “Svaki pokušaj da u ovaj hrišćanski praznik uključite pripadnike drugih vjeroispovijesti može razbjesniti one koji Hrista smatraju centralnom tačkom praznične sezone. To se ponekad može pretvoriti u pravu političku bitku.”

b92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.