Evropska komisija: Kosovu nisu ukinute vize
Ilustracija

Ukinute vize za Ukrajinu i Gruziju

Evropska komisija: Kosovu nisu ukinute vize

Evropska komisija nije ukinula vize za putovanje građanima Kosova u zemlje Evropske unije (EU), dok je ukinula vize za Ukrajinu i Gruziju, saopšteno je danas u Briselu.

Iako je ocijenjeno da je učinjen ekstreman napredak u procesu vizne liberalizacije, ostalo je još 8 kriterijuma, od kojih su četiri prioritetna, koje Kosovo treba da ispuni. To je ocjena izneta trećem i poslednjem izvještaju koji je danas usvojila EK o napretku u procesu vizne liberalizacije za Kosovo, prenosi Anadolija.

Evropski komesar za unutrašnja pitanja, Dimtris Avramopulos je objavljujući Izvještaj kazao da se nada da će Kosovo početkom 2016. ispuniti preostale kriterijume kako bi EK mogla preporučiti ukidanje viza. Komesar Avramopulos je najavio da će na Kosovu boraviti početkom 2016. godine kako bi se lično uvjerio kako napreduje proces.

Nakon što je izvještaj u Briselu objavio komesar Avramopulos, u Prištini je šef Kancelarije EU na Kosovu i specijalni predstavnik EU za Kosovo, Samuel Žbogar održao konferenciju za novinare. Žbogar je istakao da izvještaj uzima u obzir veliki posao urađen na Kosovu uprkos izazovima sa kojima se Kosovo suočavalo prošle i ove godine. Naglasio je da su od preostalih 8 neispunjenih kriterijuma, četiri prioritetna za odluku EK da donese pozitivnu ocjenu za ukidanje viza građanima Kosova, te da se očekuje da se oni ispune narednih nedelja. Među prioritetnim kriterijumima je prebacivanje određenog broja sudija na potrebne pozicije u Odsjeku za ozbiljne zločine u sudovima.

“Ovo o čemu pričamo je prebacivanje pet sudija sa njihovim osobljem u Odsjek za teške zločine na cijelom Kosovu početkom 2016. godine. Drugo, razvijanje i stvaranje konstantne istorije sudskih odluka i konfiskovanja u slučajevima teških zločina, organizovanog kriminala i korupcije. To je ustvari teško izgraditi istoriju ili kontinuitet ovih slučajeva i zahtijeva vrijeme, ali od nečeg treba početi. Moramo biti uvjereni da su ti zločini prioritetni za sudije i tužioce”, kazao je Žbogar.

Među prioritetima je obezbjeđivanje nezavisnosti nadležnog organa nabavke i imenovanje nepartijske članove Upravnog odbora nadležnog organa javne nabavke, kao i pokazati da su primijenjeni podzakonski akti za izmjenu ličnih imena.

Ostala četiri neprioritetna kriterijuma su sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, fond za migrante, nadgledanje niskog statusa prijema potražioca azila i obezbjeđivanje pune nezavisnosti rada Ombudspersona.

Žbogar je izrazio uvjerenje da Vlada Kosova zajedno sa sudstvom može u narednih nekoliko nedelja ispuniti preostale kriterijume.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.