10 najboljih država za život u 2015. godini
Oslo, Norveška

Crna Gora na 45. mjestu

10 najboljih država za život u 2015. godini

Hjuman development indeks (HDI) je mjera osnovnog ljudskog razvoja u 188 zemalja svijeta prema kojem Ujedinjene nacije svake godine sastavljaju listu država najboljih za život. Indeks se izračunava u odnosu na životni stil i standard, obrazovanje i dugovječnost stanovništva.

Norveška je po dvanaesti put zaredom proglašena najboljom zemljom za život prema ovom indeksu UN-a, pa se smatra najprosperitetnijom državom svijeta. Prosječna starost stanovništva u ovoj skandinavskoj zemlji iznosi 81,6 godina. 

Na ljestvici najboljih mjesta za život slijedi Australija, čiji se stanovnici u prosjeku najduže obrazuju (20,2 godina) i Švajcarska, koja je ponovo osvojila 3. mjesto ljestvice najboljih mjesta za život. 

Crna Gora zauzela je 45. mjesto, Hrvatska 47., Srbija 66. dok se BiH našla na 85 mjestu. 

Deset zemalja najboljih za život: 

1. Norveška
2. Australija 
3. Švajcarska 
4. Danska 
5. Holandija 
6. Njemačka 
7. Irska 
8. Sjedinjene Američke Države 
9. Kanada 
10. Novi Zeland

Punkufer.hr/b92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.