Ove riječi se u stranim zemljama smatraju psovkama
Foto: Thinkstock

Ove riječi se u stranim zemljama smatraju psovkama

Iako određeni pojedinci u stranoj zemlji najviše vole da uče psovke, drugi će izgovoriti neku čednu riječ i prekasno shvatiti da su uvrijedili ili nasmijali svoje domaćine.

Finske dame noći 
Finski turistički vodiči navodno upozoravaju Fince koji putuju u Italiju da ne viču naglas 'pogledaj' jer na finskom se to kaže 'katso', a u Italiji to neodoljivo podsjeća na imenicu ‘cazzo’ odnosno muški polni organ. Takođe, nemojte pokušavati Finkinji da udijelite kompliment i da je nazovete lutka, jer ova riječ na finskom znači prostituka. 

Ženski i muški polni organi 
Neke strance možete uvrijediti čak i kada pristojno govorite o gradovima koje ste posjetili. Rumunima je smiješan naziv grada Pula jer je to rumunska riječ za muški polni organ, a estonski grad Kunda na češkom označava ženski. Japanci umiru od smijeha kada Italijani nazdravljaju sa čin-čin, jer ova zdravica na japanskom označava penis. 

Češke seksualne radnje 
Kada Filipinci na tagalogu izavljuju ljubav, kažu mahal kita, što je izraz koji na ovim prostorima izaziva kikotanje. Poljaci se smiju kad Česi za ljubav kažu laska, jer je to poljska riječ za felacio.

Punkufer.hr/b92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.