Njega kože u menopauzi
Ilustracija

Korisni savjeti za žene

Njega kože u menopauzi

Tokom menopauze treba paziti na ishranu i redovno njegovati kožu

U periodu između 40. i 58. godine većina žena ulazi u menopauzu. Riječ je o periodu tokom kog mjesečni ciklus polako prestaje, a proizvodnja estrogena počinje da opada. Sve se to odražava na izgled i strukturu kože koja u razdoblju menopauze iziskuje posebnu njegu.

Estrogen stimuliše formiranje kolagena koji je zaslužan za mekoću kože. Kako se menopauza približava, a proizvodnja estrogena smanjuje koža postaje sve suvlja. Promjene na koži mogu započeti i prije menopauze i pretvoriti se u trajno stanje. U ovom razdoblju života, važnu ulogu ne igra samo priroda, nego i njega i zaštita.

Savjeti stručnjaka:

Konzumirajte pametne masnoće - omega 3 esencijalne masne kisjeline kojih ima u lososu, orasima, sardinama, soji i lanu, pomažu u proizvodnji prirodne zaštitne barijere kože, nužne za održavanje hidratizacije. Ishrana siromašna ovim masnoćama može uzrokovati suvu kožu sklonu iritaciji i aknama.

Koristite kreme sa zaštitnim faktorom - odaberite zaštitni faktor 15 ili viši. Pretjerano izlaganje sunčevim zracima uzrokuje suvoću, bore, mladeže i melanome. Stoga, odaberite kreme koje štite od UVA i UVB štetnih sunčevih zraka. Štetni ultraljubičasti zraci prodiru i kroz oblake, tako da je i zimi potrebno imati kremu sa zaštitnim faktorom 15.

Izbjegavajte dugotrajno tuširanje ili kupanje u vrućoj vodi - jer može uzrokovati isušivanje kože, treba skratiti vrijeme tuširanja i upotrijebiti mlaku vodu.

Koristite blaga sredstva za čišćenje kože - mirisni i antibakterijski sapuni mogu biti oštri prema koži jer uklanjanju prirodnu tjelesnu masnoću pa koža postaje suvlja. 

Hrani i vlaži kožu - redovno mažite lice i tijelo odgovarajućim kremama. Što je kože starija, kreme treba da budu hranljivije.

Izvor: Zdrava krava

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.