Fejzić: Sektaški militarizam koji širi teror u ime islama, prvenstveno je protiv islama
Foto:AA

Ceremonija inauguracije u Osmanagića džamiji

Fejzić: Sektaški militarizam koji širi teror u ime islama, prvenstveno je protiv islama

U prisustvu vjerskih lidera regiona i Turske, imama iz svih Odbora Islamske zajednice u Crnoj Gori, predsjednika medžlisa i vjernika, danas je u Osmanagića džamiji u Podgorici svečano inaugurisan reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef.Fejzić.

Reisu Fejziću je menšuru, šerijatsko-pravno ovlaštenje da može valjano vršiti dužnost prvaka muslimana u Crnoj Gori, uručio predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske Mehmet Gormez.

Svečanom činu uručenja menšure danas su prisustvovali predstavnici Islamskih zajednica i mešihata iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije, Turske, Hrvatske, Slovenije i Zapadne Trakije. Takođe, prisutni su bili i ambasador Turske u Crnoj Gori Serhat Galip, potpredsjednik Vlade Crne Gore Rafet Husović, kao i potpredsjednik Skupštine Suljo Mustafić.

Reis Fejzić je, nakon što mu je dodijeljena menšura, poručio da ponovno imenovanje na poziciju reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori za njega predstavlja nastavak odgovornosti i emaneta kojeg je nosio proteklih godina.

"Ova obaveza zajedničkog rada nije bježanje od odgovornosti pojedinca, već odaziv kur’anskom imperativu. U njemu Allah poziva sve vjernike ''svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte", kazao je Fejzić.

Istakao je da je njegova dužnost i ideja vodilja da osluškuje potrebe muslimana, pripadnika Islamske zajednice u Crnoj Gori, više nego da nameće gotova rješenja.

"Uvjeren sam da ću, kao i do sada, u vama, kao i u mnogo većem broju prijatelja Islamske zajednice, naći sigurne savjetnike, podršku i iskrenu vjerničku solidarnost. Samo tako zajednički, možemo se valjano nositi s pomenutim izazovima", uvjeren je Fejzić.

Fejzić je u svom obraćanju kazao da će kao prvi među jednakima u zajednici čvrsto štititi autonomnost, jedinstvo i integritet zajednice.

"Imamo dobro organizovanu zajednicu s dobrom infrastrukturom i jakim kadrom. U okviru zajednice funkcioniše 137 džamija, tri mesdžida, dvije medrese i jedan islamski centar. Podatak da na 860 pripadnika islama dolazi jedna džamija predstavlja kuriozitet i za zemlje s dominantno islamskim stanovništvom i služi na čast muslimanima i državi Crnoj Gori. Kao prvi među jednakima u zajednici, radiću na jačanju saradnje s dijasporom i na jačanju saradnje s našom braćom u okruženju, Republici Turskoj i islamskom svijetu", kazao je Fejzić.

On je poručio da "srednji put islama koji baštinimo, naš je jedini put".

"Zalagaću se da naša zajednica bude korisna svakom svom pripadniku i društvu u cjelini. Put svih Božijih poslanika bio je put pravednika, a ne nasilnika. Vjera islam znači mir. Sektaški militarizam koji širi teror u ime islama, prvenstveno je protiv islama", kazao je Fejzić.

aapicture201511286922651web

Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske Mehmet Gormez kazao je u svom govoru kako je danas radostan dan za sve muslimane u Crnoj Gori.

"Ali ne samo za muslimane Crne Gore i Balkana. Ovo je radostan dan za pripadnike svih religija na Balkanu, jer svi mi koji obavljamo ove dužnosti radimo na očuvanju mira, pravde i milosrđa", kazao je Gormez.

Podsjećajući da u ovo vrijeme islamski svijet prolazi kroz svoj najteži period, Gormez je rekao kako se "danas u ime islama čine ubistva. Islamski svijet nije uspio da se oslobodi toga da je poprište ratova svjetskih sila. Došle su generacije povrijeđenog znanja koje su odrasle u neznanju".

"Danas se u Damasku, Bagdadu, Kairu i Tripoliju prolijevaju krv i suze. To se dešava iz mnogo razloga, ali smo u takvoj situaciji, jer oni koji nose ahmedije, ne obavljaju svoje dužnosti. Zato nam predstoji još mnogo posla. Ono što tražim od vas na Balkanu je da sačuvate ono što smo zajedno gradili, a to je kultura zajedničkog življenja. Ne dozvolite da bolesti koje su se pojavile u dijelu islamskog svijeta dođu u Crnu Goru, Kosovo, Albaniju, BiH i Makedoniju", rekao je Gormez.

aapicture201511286922646web

Rifat ef. Fejzić reizabran je na mjesto reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori 16. avgusta ove godine, kada je dobio jednoglasnu podršku 39 članova izbornog vijeća.

Izbor Fejzića podržali su članovi Sabora Islamske zajednice, članovi Islamskog vijeća koje sačinjavaju glavni imami, direktor medrese i predsjednik Udruženja Ilmije, kao i članovi Mešihata. U izboru reisa, osim vjerskih lica, učestvovali su i građani koji su zastupljeni u predstavničkim i izvršnim organima Islamske zajednice.

Tekst i foto: Anadolija

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.