Priština: Uhapšen lider opozicionog pokreta i još 87 osoba
foto: Anadolija

Četiri osobe povrijeđene

Priština: Uhapšen lider opozicionog pokreta i još 87 osoba

Kosovska policija potvrdila je večeras da je uhapsila osnivača radikalnog opozicionog pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija i još 87 aktivista tog pokreta, dok su četiri osobe povrijeđene - dva policajca i dvoje pristalica Samoopredeljenja.

Naloge za hapšenje Kurtija, koji je  poslanik Samoopredejenja, i još troje opozicionih poslanika, izdao je Osnovni sud  u Prištini nakon višemjesečne blokade rada kosovskog parlamenta ispadima i bacanjem suzavca u skupštinskoj sali, kao i izazivanjem nereda na ulici. 

Opozicija se protivi sprovođenju briselskog sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština i o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

U policijskom saopštenju se navodi da je policija pri hapšenju postupala po zakonskim ovlašćenjima.

Navodi se i da je tokom akcije hapšenja ispred sjedišta Samoopredeljenja bila veća grupa pristalica tog pokreta koja je protestovala i ometala policiju u izvršavanju zadataka.

Policija je, kako se navodi, zato uhapsila 87 osoba, a sve dalje aktivnosti u vezi sa njima će biti preduzete u dogovoru sa nadležnim tužiocem.

Predstavnici Samoopredeljenja tvrde da je policija uhapsila oko 100 članova tog pokreta.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.