Budva: Stručnjaci razgovarali o sprječavanju ilegalne trgovine oružjem

III regionalni sastanak

Budva: Stručnjaci razgovarali o sprječavanju ilegalne trgovine oružjem

Mreža eksperata za sprječavanje ilegalne trgovine oružjem zemalja Jugoistočne Evrope (SEEFEN) je u Budvi, 26. i 27. novembra 2015. godine, održala III regionalni sastanak na kojem se govorilo o borbi protiv ilegalnog protoka oružja, poboljšanju regionalne saradnje i razmjeni informacija.

Dr Ivan Zveržhanovski, koordinator SEESAC, koji je otvorio sastanak je kazao da je ilegalni transfer oružja kao tema uvijek visoko na dnevnom redu ovakvih susreta, a posebno sada nakon nedavnih događaja. 

Članove SEEFEN mreže je ispred Ministarstva unutrašnjih poslova – Uprave policije pozdravio Mladen Marković, glavni policijski inspektor, predsjednik Koordinacionog tijela za sprovođenje Nacionalne strategije za kontrolu i smanjenje malog i lakog oružja i municije, navodi se u saopštenju MUP-a.

Marković je kazao da je policijska organizacija počastvovana održavanjem ovakvog sastanka u Crnoj Gori, te da od učesnika sastanka očekuje konkretan doprinos u operativnom radu bezbjednosnih i drugih službi za sprovođenje zakona.

Posebno je istakao značaj na izradi dokumenta o procjeni prijetnje od ilegalne trgovine oružjem, nakon čega treba dobiti konkretne preporuke za budući rad u ovoj oblasti.

Delegacije su na sastanku prezentovale i razmijenile najnovije informacije o njihovim naporima, razvoju i postignutim rezultatima u borbi protiv ilegalnih tokova vatrenog oružja, što treba da doprinese zajedničkim inicijativama i saradnji na suzbijanju ilegalnog posjedovanja i transfera oružja. 

SEEFEN je stvoren da olakša razmjenu informacija i prenosa znanja unutar regiona i između regiona i EU, dok promoviše praktičnu saradnju u borbi protiv nelegalnog posjedovanja i ilegalnog transfera oružja. Članovi Mreže su pripadnici policijskih službi, carinske administracije i tužilaštava iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Moldavije, Kosova, Srbije i Makedonije. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.