Crveni krst slavi sjutra 140 godina postojanja

Začajan jubilej

Crveni krst slavi sjutra 140 godina postojanja

Crveni krst Crne Gore proslavliće sjutra svoj značajni jubilej - 140 godina postojanja i djelovanja u Crnoj Gori, pod pokroviteljstvom predsjednika države.

Organizacija je formirana 29. novembra 1875. godine na Cetinju, kao prvo nacionalno društvo Crvenog krsta na Balkanu i dvadeset drugo na svijetu.

Ovim povodom će delegacija Crvenog krsta Crne Gore u sjutra u 11 sati,  položiti vijenac na osnivačku spomen ploču Crvenog krsta Crne Gore, koja se nalazi na Cetinju – Cetinjski manastir.

Kako navode iz Crvenog krsta, jubileji su prilika da se domaćoj i međunarodnoj javnosti predstave dosadašnja dostignuća i planovi; da se donatorima i ostalim partnerima iskaže zahvalnost  na podršci kao i da se pokaže poštovanje prema onima koji su dali značajan doprinos u ostvarenju dosadašnjih rezultata organizacije.

Tim povodom biće organizovana i Svečanu akademiju, koja će biti održana na Cetinju, u hotelu Grand, u ponedjeljak, 30. novembra, u 19 sati.

Na svečanosti će govoriti predsjednica Crvenog krsta Crne Gore, ministarka rada i socijalnog staranja, gradonačelnik Cetinja i predstavnici Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, a biće upriličen i prigodan umjetničko-zabavni program.

Svečanoj akademiji će prisustvovati i predstavnci ambasada, resornih ministarstava, organizacija, institucija, privrednih društava iz Crne Gore, kao i predstavnici 9 nacionalnih društava Crvenog krsta iz regiona i šire.

"Na Dan Crvenog krsta Crne Gore, 29. novembra, počinje i manifestacija Dani Crvenog krsta, koja traje do 6. decembra, a tokom koje će naše opštinske organizacije širom Crne Gore organizovati brojne aktivnosti tokom kojih će svojim sugrađanima predstaviti glavne djelatnosti Crvenog krsta i pozvati ih da i oni daju svoj doprinos u sprovođenju istih", saopšteno je iz te humanitarne organizacije.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.