Koji porođaj je bezbjedniji prilikom rađanja blizanaca? Carski ili vaginalni?!
Ilustracija

Nova otkrića

Koji porođaj je bezbjedniji prilikom rađanja blizanaca? Carski ili vaginalni?!

Kanadski istraživači došli su do novih otkrića u vezi sa komplikacijama na porođaju i nakon njega, kada je u pitanju rađanje blizanaca.

Kanadski istraživači došli su do zaključka da rođenje blizanaca putem carskog reza ne smanjuje rizik od komplikacija u odnosu na prirodni porođaj.

Doktor Džon Baret, šef odseka za prenatalnu medicinu u Sanibruk zdravstveno - naučnom centru u Torontu, izjavio je da žene koje se odluče za vaginalni porođaj mogu da postignu podjednake rezultate kao žene koje se opredijele za carski rez, sve dok imaju stručnog doktora uz sebe. Uprkos ovoj činjenici, mnoge trudnice se i dalje opredjeljuju za drugu opciju prilikom rođenja blizanaca.

Tokom studije, istraživači su prikupili podatke za posljednjih sedam i po godina, oko 2800 žena iz 25 zemalja koje su se porodile u 106 medicinskih centara širom svijeta, od Argentine i Egipta, do Srbije i SAD. Studija je bila zamišljena tako da se ustanovi da li je planiranje vaginalnog porođaja podjednako bezbjedno kao planiranje carskog reza, ali se pažnja obratila i na to šta se zapravo desilo prilikom porođaja. Rezultati su pokazali da je skoro 40 odsto žena koje su planirale vaginalni porođaj na kraju moralo da se odluči za carski, dok je oko 10 odsto žena koje su planirale carski rez, rodilo jedno ili oba blizanca prirodnim putem.

Baret je rekao da se čak i jedna trećina žena koje nose jedno dijete odlučuje prije za carski rez, samim tim nije iznenađujuća činjenica da su ljekari koji su učestvovali u istraživanju osjetili potrebu da promijene način porođaja. Takođe je dodao da se nada da će rezultati ovog istraživanja da probude svijest kod akušera da počnu da ulažu više vremena, truda i energije i pomognu ženama da imaju bezbjedan vaginalni porođaj prilikom rođenja blizanaca.

Izvor: yumama.com/Prva.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.