FIFA želi doživotno da suspenduje Platinija
Mišel Platini

FIFA želi doživotno da suspenduje Platinija

Etički odbor FIFA-e mogao bi doživotno suspendovati predsjednika UEFA-e Mišela Platinija, izjavio je njegov advokat Tibo d'Ales.

Inače, Platini je bio najizgledniji kandidat za nasljednika Sepa Blatera na čelu FIFA-e dok se nije otkrilo da je upleten u skandal s transferom 1,8 miliona eura koje mu je Blater isplatio 2011. godine za posao savjetnika.

Zbog ovog prekršaja obojica su suspendovani na 90 dana.

Platinijev advokat je za francuske medije kazao da bi etički odbor FIFA-e mogao doživotno suspendovati predsjednika UEFA-e Mišela Platinija.

"Vanesa Alard koja je glavna istražiteljica u FIFA-inom etičkom odboru traži doživotnu suspenziju za Platinija", izjavio je za časopis L'Equipe.

Platinijeva kandidatura nije odbačena, ali nije ni ozvaničena zbog suspenzije od 90 dana i biće razmotrena tek 5. januara.

Izbori za predsjednika FIFA-e održaće se na kongresu u Cirihu 26. februara iduće godine.

Skandal oko FIFA-e izbio je u maju kada je 14 zvaničnika, među kojima su i dva vice predsjednika fudbalski saveza, optuženi u SAD-u za korupciju.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.