Značajni pomaci na unapređenju sistema zaštite od nasilja u porodici
Sa konferencije

Ministarka Kovačević saopštila

Značajni pomaci na unapređenju sistema zaštite od nasilja u porodici

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević istakla je da je Crna Gora u proteklom periodu napravila značajne pomake na unapređenju sistema zaštite od nasilja u porodici i to kako na nivou strateških i zakonskih okvira, tako i na nivou aktivnosti na terenu.

“Ministarstvo rada i socijalnog staranja je shodno Zakonu o socijalnoj i dječjoj zaštiti, donijelo niz podzakonskih akata koji po prvi put sistemski uređuju pružanje usluga socijalne i dječje zaštite. Osim donošenja velikog broja zakona i podzakonskih akata koji regulišu ovu oblast, treba napomenuti i da je u okviru projekta „Reforma sistema socijalne i dječje zaštite: Unapređenje socijalne inkluzije“ 9. septembra tekuće godine uspostavljena nacionalna besplatna SOS linija za prijavu nasilja u porodici koja je dostupna 24 časa/7 dana u nedjelji”, kazala je Kovačević na međunarodnoj konferenciji „Opšte i specijalizovane usluge podrške za žene sa iskustvom nasilja – garancija dostupnosti i kvaliteta usluge“.

Prema njenim riječima, posvećenost Vlade Crne Gore postizanju najvećih standarda u zaštiti od nasilja u porodici potvrđuje i ratifikacija Konvencije Savjeta Evrope o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, takozvana Istanbulska konvencija kojom je zacrtan cilj uvođenja najboljih evropskih praksi u sistemski odgovor na nasilje.

U narednom periodu, dodaje Kovačević,  planira se uspostavljanje tima za koordinaciju, sprovođenje, praćenje i procjenu politika i mjera za sprječavanje i borbu protiv svih vidova nasilja obuhvaćenih Konvencijom.

Kako je kazala na konfereneciji, u toku je i izrada nove Strategije zaštite od nasilja u porodici za period 2016-2020.

Ciljevi Strategije su poboljšanje pravnih okvira za zaštitu od nasilja u porodici, jačanje administrativnih i stručnih kapaciteta i multidisciplinarnih pristupa u sprovođenju propisa iz oblasti zaštite od nasilja u porodici,  povećanje nivoa javne svijesti o nasilju nad ženama i nasilju u porodici, zatim poboljšanje  sistema institucionalne zaštite od nasilja u porodici, unaprijeđenje pristupa pravdi i pravne zaštite od nasilja u porodici kao i uspostavljanje efikasnog mehanizma za koordinaciju, praćenje i sprovođenje politika i mjera zaštite od nasilja u porodici. 

“Ministarstvo rada i socijalnog staranja je u saradnji sa partnerima iz UNDP-a i UNICEFA, tokom oktobra mjeseca,  organizovalo niz edukacija za članove multidisciplinarnih timova formiranih u svim Centrima za socijalni rad. Takođe, u planu je nastavak edukacije i obuke stručnih radnika uključenih u proces protiv nasilja u porodici”, zaključila je Ministarka Kovačević.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.