Putin: Obaranje aviona nad Sirijom nož u leđa

Biće posljedica

Putin: Obaranje aviona nad Sirijom nož u leđa

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će obaranje ruskog aviona izazvati velike promjene u odnosima Rusije i Turske.

“Ruski borbeni avion je oboren na sirijskoj teritoriji, na oko četiri kilometra udaljenosti od turske granice. Današnji tragični događaj će prouzrokovati ozbiljne posljedice u odnosima Rusije i Turske. Umjesto da je Ankara ostvarila momentalni kontakt sa nama, sve što znamo je da je obavijestila svoje NATO saveznike“, rekao je Putin.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je ruski vojni avion tipa Su-24 oboren na granici Turske i Sirije, a to je potvrdila i turska Vojska. 

“Ruski piloti i avion nisu bili prijetnja Turskoj. Oboreni avion je izvršavao direktan zadatak u borbi protiv Islamske države. Taj avion je vršio preventivne napade na položaje terorista, a turska ga je gađala, bez obzira na to što smo mi zaključili sa SAD sporazum o tome da se incidenti u vazdušnom prostoru moraju izbjeći“, dodao je Putin. 

Ovaj incident se dogodio svega mjesec dana nakon što je turski avion oborio bespilotnu letilicu koja je povrijedila vazdušni prostor Turske pri preletu iz Sirije. 

Saopšteno je da dron pripada ruskoj vojsci, ali je ona uzvratila riječima da su sve njene letilice bezbjedno vraćene u vazdušnu bazu. 

“Rusija je odavno primetila da na teritoriji Turske postoji mnogo naftnih polja pod kontrolom Islamske države. Rusija se odnosila prema Turskoj kao prema prijateljskoj državi, a ne samo kao prema susjedu. Ne znam kome je ovo trebalo, nama ne... Ovo je nož u leđa“, zaključio je Putin.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.