Turska oborila ruski vojni avion
Ilustracija

Na granici sa Sirijom

Turska oborila ruski vojni avion

Turska je danas oborila ruski vojni avion na granici sa Sirijom zato što je, kako tvrdi turska vojska, povrijedio vazdušni prostor Turske iako je više puta upozoren, dok rusko Ministarstvo odbrane ističe da ruski avion nije narušio turski vazdušni prostor.

Vojni avion koji je Turska danas oborila na granici sa Sirijom je letilica Su-24 ruske proizvodnje, saopštili su izvori iz Predsjedništva Turske, navodeći da je avion oboren u skladu sa turskim propisima nakon što je povrijedio vazdušni prostor Turske.

Isti izvori navode da je predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana o obaranju aviona obavijestio načelnik Generalštaba turske vojske i da će razgovarati sa premijerom Ahmetom Davutogluom, prenio je Rojters.

U međuvremenu, turska vojska je saopštila da je avion, prije nego što je oboren, povrijedio vazdušni prostor Turske iako je bio upozoren 10 puta u roku od pet minuta.

Turska vojska u saopštenju kaže da je porijeklo oborenog aviona nepoznato.

Dva turska mlazna aviona F-16, koji su bili na patrolnoj dužnosti duž granice, učestvovala su u obaranju aviona, dodaje se u saopštenju.

Istovremeno, rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je u Siriji, na granici sa Turskom, oboren ruski avion Su-24 i to najverovatnije tako što je gađan sa zemlje.

Rusko Ministarstvo ističe da ruski avion nije narušio turski vazdušni prostor, prenosi TAS S.

Avion se nalazio na visini od 6.000 metara.

Ministarstvo je saopštilo da su piloti uspjeli da se katapultiraju i sada se utvrđuje šta se dogodilo sa njima.

Avion je eksplodirao u vazduhu i u plamenu pao na planinu Turkmen na sirijskoj strani granice, javile su televizije Si-En-En Turk i NTV.

Privatna turska televizija Haberturk objavila je video snimak na kojem se vidi kako se mlazni borbeni avion u plamenu ruši u blizini tursko-sirijske granice.

Na snimku koji je objavila agencija Anadolija vidi se kako se dva pilota padobranom spuštaju iz oborenog aviona.

Jedan od pilota oborenog aviona je pao u ruke turkmenskih snaga u sjevernoj Siriji, koje sada traže drugog pilota, tvrdi televizija Si-En-En Turk pozivajući se na lokalne izvore.

AFP javlja, pozivajući se na navode turskih medija, da su se iz oborenog aviona katapultirala dva pilota, od kojih su jednog potom zarobili sirijski pobunjenici.

Turski premijer Davutoglu razgovarao je sa načelnikom Generalštaba turske vojske i ministrom spoljnih poslova o razvoju događaja na granici sa Sirijom, saopšteno je iz Davutogluovog kabineta.

On je, takođe, naložio Ministarstvu spoljnih poslova da se konsultuje sa NATO, UN i relevantnim zemljama u vezi sa razvojem situacije na sirijskoj granici.

Tuska je, inače, članica NATO-a.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.