Logate i Digitalizuj.Me organizuju četvrti Hakaton u Crnoj Gori

12. i 13. decembra

Logate i Digitalizuj.Me organizuju četvrti Hakaton u Crnoj Gori

Četvri Hakaton će se održati 12-13. decembra u Podgorici, u prostorijama Domena (na adresi Vojvode Maša Đurovića 3/1, City kvart). Organizatori Hakatona su, kao i prethodne tri godine, softverska kompanija - Logate i digitalna zajednica Crne Gore - Digitalizuj.Me. Ovaj Hakaton je sponzorstvom podržan od strane UNDP, koji će svakom članu pobjedničkog tima pokloniti iPad Mini.

Ovogodišnju inspiraciju za temu predstavljaju Podaci. Takmičari će, uz pomoć organizatora, imati priliku da na pravi način iskoriste “eksploziju informacija” – trend koji predstavlja rapidno povećavanje količine javno dostupnih podataka na Internetu.

"Na Hakatoncima je da predstave i implementiraju ideje koje će procesiranjem nekog skupa podataka sa Interneta svim građanima Crne Gore pomoći da dobiju važne informacije, prikazane u pravom obliku i lako dostupne (telefon, tablet, računar i sl.)", objašnjavaju organizatori ovog takmičenja. 

Organizatori pozivaju programere, dizajnere i aktiviste koji će se u timovima od četiri do pet članova takmičiti u pretvaranju sirovih podataka u kreativna informatička rješenja. Takmičiće se najviše sedam timova – bilo da se radi o unaprijed sastavljenim ekipama, ili o timovima kreativaca koji će se upoznati na licu mjesta.

Kako naglašavaju, takmičari će svoja rješenja razvijati isključivo tokom trajanja Hakatona, te se ne prihvataju unaprijed razvijeni projekti, kao ni kod i biblioteke razvijeni prije početka takmičenja. 

Cilj «hakovanja» u ograničenom vremenskom periodu od 24 sata je da se kroz atmosferu druženja pronađu nova rješenja koristeći moderne tehnologije, kao i da se prenese znanje među programerima. Sama riječ hakaton (engleski – hackathon) je složenica od riječi „hacker“ koja u modernom žargonu predstavlja osobu sa naprednim znanjem računara i računarskih mreža, te riječi „marathon“ koja objašnjava 24 sata trajanja. Nakon takmičenja slijedi predstavljanje, gdje svi Hakatonci imaju po pet minuta da prezentuju svoju demo aplikaciju i ubijede žiri da su najbolji.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.