Simptome zavisnosti po rođenju  imale tri bebe
ilustracija

Podgorica

Simptome zavisnosti po rođenju imale tri bebe

Tri bebe ove godine imale su po rođenju apstinencijalni sindrom (simptome zavisnosti) zato što su njihove majke koristile psihoaktivne supstance, kazala je za Pobjedu neonatolog u porodilištu Centra za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra dr Azra Begović.

Prema njenim riječima, jedno dijete zbog male porođajne težine premješteno je u Institut za bolesti djece, a dvoje je nakon kraćeg zadržavanja otpušteno iz porodilišta.

Dr Begović objasnila je da u KCCG nijesu dostupni podaci o broju porodilja koje su uživaoci psihoaktivnih supstanci, te da za ova tri slučaja znaju jer su ih o tome informisale porodilje.

Ni Institut za javno zdravlje ne posjeduje podatke koliko u Crnoj Gori žena tokom trudnoće koristi opijate.

Novorođenčad majki zavisnica su pasivni zavisnici.

„Zavisnost je stečena tokom trudnoće, a prekidom pupčane vrpce prestaje dotok droge, pošto heroin slobodno prolazi kroz posteljicu i plod lako postaje tjelesno zavisan. Po podacima iz literature sindrom ustezanja (apstinencije) od opijata heroin, javlja se kod 50 do 80 odsto novorođenčadi, obično u prva dva dana života, a ponekad i četiri do šest sedmica nakon rođenja“, pojasnili su iz Instituta.

Znaci apstinencijske krize kod novorođenčeta su razdražljivost, mučnina, povraćanje, proliv, drhtanje, nesanica, neutješan vrišteći plač, neadekvatno sisanje, otežano hranjenje, pretjerano znojenje. Povećan je, i rizik od iznenadne novorođenačke/ dojenačke smrti.

Dijagnoza se, objašnjavaju u Institutu, postavlja na temelju anamneze i kliničke slike, a terapiju sprovode pedijatri. IJZ nije prijavljeno nijedno novorođenče koje je bilo na terapiji zbog sindroma ustezanja (apstinencije) od psihoaktivnih supstanci. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.