Vježba koja zamjenjuje 1000 trbušnjaka: Ravan stomak za 60 sekundi!
Ilustracija

Počnite odmah

Vježba koja zamjenjuje 1000 trbušnjaka: Ravan stomak za 60 sekundi!

Minut po minut do savršenog stomaka - OVAKO!

Trbušnjaci su mnogima najmrskija vježba, a opet mnogi žele ravan i čvrst stomak. Srećom, stručnjaci za fitnes pronašli su rješenje koje, tvrde, zamjenjuje čak 1.000 trbušnjaka.

Riječ je o statičnoj vježbi u kojoj sva težina tijela leži na dlanovima i nožnim prstima, a tijelo je ravno kao daska.

Pri izvođenju ove vježbe tijelo ne smije da se pomjeri ni milimetar, a ono je put do ravnog i čvrstog stomaka, kao i do bezbolnih leđa jer jaki trbušni mišići podupiru kičmu. Ako upražnjavate ovu vježbu nekoliko puta nedjeljno do deset minuta, imaćete bolje rezultate nego da ste uradili 1.000 trbušnjaka.

Prije izvođenja vježbe provjerite da li je tijelo u pravilnom početnom položaju, i to poštujući ovih pet tačaka:

- Pritisnite dlanove čvrsto o pod i rastegnite ramena tako da budu što udaljenija jedno od drugog, pazeći da je vrat što izduženiji. Trebalo bi da vašim rukama bude prijatno, a ne kao da će svaki čas popustiti.

- Najviše treba da djeluju stomačni mišići, ali trebao bi da osjetite "požar" i u nogama. Ako nemate taj osjećaj, postavite pete još dalje oslanjajući se na prste stopala tako da se kvadricepsi još više napnu, pa stisnite zadnjicu kako biste aktivirali mišiće u donjem dijelu tijela.

- Zadnjicu držite niže, ne visoko. Tijelo neka bude kao ravna linija, a ne kao trougao.

- Kako biste sebi olakšali držanje tijela u ovom položaju, ritmično udišite i izdišite.

- Da biste bili sigurni da vam je tijelo ravno, zamislite da vam čaša vode balansira na donjem dijelu leđa ili da se lopta kotrlja od potiljka do peta bez da zapnete u donjem dijelu leđa.

Postupak izvođenja vježbe:

- Pritisnite ruke i koljena o pod tako da su vam zglobovi u ravni s ramenima, a leđa ravna. Pogled podignite oko 30 centimetara ispred sebe. Nos prema podu, a potiljak paralelan s plafonom.

- Ispružite desnu nogu unazad tako da su prsti savijeni, a zatim ispružite i lijevu nogu. Težina tijela treba u potpunosti da leži na rukama i nožnim prstima.

- Stisnite cijeli središnji dio tijela i zadržite 20 do 60 sekundi.

- Odmorite se. Spustite koljena na pod i sjedite na pete tako da se palčevi dodiruju dok su koljena razdvojena. Spustite torzo do bedara, s čelom lagano dodirujući pod. Ruke ispružite ispred sebe i opustite.

- Ponovite. Uradite tri ponavljanja. Kada izvođenje vježbe postane lakše, produžite vrijeme na više od 60 sekundi.

Izvor: Zadovoljna.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.