Promuklost i kako je liječiti
Ilustracija

Savjeti

Promuklost i kako je liječiti

Promuklost je najčešće posljedica hladnoće i upaljenog grla, no može biti uzrokovana i drugim uslovima kao što su žgaravica, pušenje ili čak karcinom grkljana. Promuklost dovodi do osjećaja prisutnosti kvržice u grlu te privremenog gubitka glasa, a ako se ne liječi može trajno utjecati na govor.

Obično potraje sedam dana,  neki kućni lijekovi vam uvelike mogu pomoći u olakšavanju simptoma.

U nastavku vam donosimo 9 najboljih kućnih lijekova za promuklost.

1. Biber

Biber može ublažiti nadraženost grla i u nekoj mjeri smanjiti promuklost. Pomiješajte jednu četvrtinu kašičice sa kašičicom maslaca i progutajte. Ako vam je okus bibera previše neugodan umjesto toga možete dodati četvrtinu kašike crvene paprike i nekoliko kapi limunovog soka u čašu tople vode, djelovat će isto kao i biber.

2. Kurkuma

Antibakterijska svojstva kurkume pomažu u iskorjenjivanju bakterijske i virusne infekcije u grlu dok antiseptička svojstva promiču brže ozdravljenje. Dodajte prstohvat kurkume u čašu vrućeg mlijeka te popijte dva puta dnevno.

Ljekovitu kurkumu u kapsulama možete pronaći i naručiti u našem Web Shopu.

3. Bijeli luk

Bijeli luk je vrlo dobro poznat u prevenciji protiv bolesti, a osim toga pozitivno djeluje i na promuklost. Njegov glavni sastojak, alicin, sadrži antimikrobnu supstnacu koja iskorjenjuje bakterije i viruse. Jednostavno ogulite bijeli luk i žvačite dok ne osjetite da je bijeli luk suh i da ste popili sav njegov sok.

4. Med

Med, kao glavni dodatak svim čajevima je vrlo djelotvoran u olakšavanju simptoma nadraženog grla. U kašičicu meda možete dodati malo limunovog soka ili med možete progutati zajedno sa sokom iz listića bosiljka kojeg ste prethodno iscijedili. Popijte barem 3-4 puta dnevno dok ne osjetite da se simptomi promuklosti poboljšavaju.

5. Čaj od đumbira

Ogulite komad korijena đumbira i nasjeckajte na komadiće. Stavite prethodno oguljeni đumbir u posudu s vodom i kuhajte oko 20 minuta dok voda ne dobije žućkastu boju. U čaj po želji dodajte meda za bolji ukus. Đumbirova izuzetno ljekovita dejstva pomoći će smanjiti upalu grla i promuklost.

6. Eterična ulja

Eterična ulja sadrže antibakterijska dejstva koja oslobađaju od bakterija i virusa. Dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja u lonac kipuće vode, nagnite se nad lonac i pokrijte glavu ručnikom. Udišite paru eteričnog ulja iz lonca, a ponovite dva puta dnevno. Preporučujemo vam da koristite eterično ulje kamilice, koja je najpoznatija kao lijek kod prehlada i nadraženog grla.

7. Sok od luka

Mnogi ne znaju da luk može djelovati kao izvrsno umirujuće sredstvo za upalu grla. Narežite nekoliko glavica luka, stavite ih u vodu te kuhajte na laganoj vatri dok voda ne postane poput sirupa. Procijedite sirup i umiješajte nekoliko kašika u čaši mlake vode. Po želji dodajte malo meda ili limuna za bolji okus. Popijte barem dva puta dnevno dok ne osjetite da su se simptomi povukli.

8. Jabukovo sirće

Jednu kašiku razrijeđenog jabučnog sirćeta umiješajte u čašu vode i popijte 3 puta dnevno. Jabukovo sirće će olakšati bolove u grlu te simptome promuklosti.

9. Pastile

Pastile su vrlo učinkovite kod bolnog i nadraženog grla jer izazivaju izlučivanje sline čime se sprečava suhoća grla koja može pogoršati promuklost. Na tržištu postoji više vrsta pastila. Uzmite one koje vam ukusom najviše odgovaraju te cuclajte dok ne osjetite olakšanje simptoma.

Neke apoteke prodaju proizvode koji mogu potaknuti izlučivanje sline, što će za vas biti jednako učinkovito kao i pastile.

Promjena životnih navika

Osim prethodno navedenih savjeta i kućnih lijekova, preporučujemo vam da promijenite životne navike u potpunosti ili barem kod prehlada i upala grla. Izbjegavajte konzumiranje cigareta i udaljite se iz prostora u kojima se puši kako bi se izbjegle posljedice pasivnog pušenja.

Takođe, izbjegavajte konzumiranje alkohola jer on može dodatno isušiti grlo i pogoršati vaše stanje. Izbjegavajte glasno vikanje i trudite se što manje upotrebljavati glas kako ne bi dodatno iritirali grlo.

Najbitnije od svega je da tretirate svoju bolest te da se u potpunosti posvetite liječenju simptoma.

Nezavisne novine

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.