"Turski Golden Gate" - čudo moderne arhitekture

Četvrti najduži most na svijetu

"Turski Golden Gate" - čudo moderne arhitekture (VIDEO)(FOTO)

Radovi na visećem zalivskom mostu Izmit na istočnom kraju Mramornog mora, koji je četvrti najduži most na svijetu s obzirom na dužinu njegovog srednjeg raspona, privode se polako kraju.

Viseći most između gradova Gebze i Jalova, preko Mramornog mora čini dionicu autoputa Istanbul-Izmir, njegov srednji raspon je 1.550 metara a ukupna dužina mosta je 2.682 metra. 

Za ovu nevjerovatnu građevinu se predviđa da bi trenutnu vožnju od Istanbula do Izmira, koja traje 9,5 sati, trebala da smanji na svega tri sata. Od ukupno 220 užeta koja treba da se montiraju na ovom mostu, do sada je montirano 144. Ova građevina mnoge će podsjetiti na Golden Gejt, jedan od simbola San Franciska. 

Direktor projekta Fatih Zejbek kazao je da se na mostu nalazi ukupno 200 kablova čija montaža još uvijek traje, a kako je rekao, njihovo montiranje bi trebalo da bude gotovo početkom decembra. 



"Radovi na mostu traju kako smo to ranije i predviđali. Cilj nam je da do kraja marta 2016. godine završimo sve radove na mostu, i da u aprilu bude pušten u saobraćaj", rekao je Zejbek. 

Turska je u posljednjem periodu ostvarila značajne infrastrukturne projekte, među kojima su svakako i treći most preko Bosfora u Istanbulu, gradnja trećeg istanbulskog aerodroma čija će gradnja koštati 10,25 milijardi eura, a koji će ujedno biti najveći na svijetu. (Radiosarajevo.ba)

 
 
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.