IAAF suspendovala Rusiju na neodređeno!
Ilustracija

Atletika

IAAF suspendovala Rusiju na neodređeno!

Međunarodna atletska federacija (IAAF) izrekla je privremenu suspenziju Ruskoj atletskoj federaciji zbog skandala koji je potresao atletiku.

To znači da će ruskim atletičarima biti zabranjeno učešće na međunarodnim takmičenjima na neodređeni period.

“Šaljemo jasnu poruku ‘čistim’ sportistima u ‘prljavom’ sistemu da prijave doping ili bilo kakve prevare koje vide ili čuju za njih”, stoji u saopštenju.

Odluka vladajućeg tijela svjetske atletike na snagu je stupila odmah i zbog nje je pod znakom pitanja i učešće ruskih atletičara na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru u avgustu naredne godine. Razlog za to je činjenica da nije dat rok kada bi suspenzija mogla da bude ukinuta, ni koji uslovi moraju da budu ispunjeni, iako je naglašeno da je ona privremena. 

“Imamo posla sa propustima koje je učinila Ruska atletska federacija i donijeli smo odluku da je suspendujemo, što je najoštrija kazna koju možemo da izreknemo. Ali, razgovarali smo i složili smo se da je cio sistem ostavio na cedilju atletičare, ne samo u Rusiji, već širom svijeta”, rekao je prvi čovjek IAAF Sebastijan Kou. 

Da bi Rusija ponovo zaradila članstvo u IAAF moraće da ispuni određene kriterijume koji nisu pojašnjeni. 

“Ova suspenzija je privremena. Specijalni istraživački tim će razmotriti cio slučaj, a ja i dalje vjerujem da ćemo uspjeti sve da sredimo”, rekao je ministar sporta Rusije Vitalij Mutko. 

Očekuje se da će inspekcija koju će u Rusiju poslati IAAF trajati dva mjeseca, a predvodiće je nezavisni antidoping ekspert Rune Andersen iz Norveške. Po njenom završetku, očekuje se da će biti donijeta konačna odluka da li će suspenzija ostati na snazi ili ne. 

Veliki skandal pogodio je svijet atletike ove nedelje, kada je Svjetska antidoping agencija (WADA) objasila izvještaj u kojem se ističe da su ruski atletičari bili umiješani u sistemski doping koji je podržavala Vlada njihove zemlje. WADA je tada preporučila suspenziju svih ruskih atletičara sa međunarodnih takmičenja, uključujući i Olimpijske igre. Takođe, tražila je i doživotne suspenzije za brojne ruske atletičare i njihove trenere.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.