Poslije porođaja vježbajte na velikoj lopti
Ilustracija

Poslije porođaja vježbajte na velikoj lopti

Pomoću jednostavnih rekvizita vratite figuru koju ste imali prije trudnoće. Najbolji rezultati kod porodilja postižu se od petog do desetog mjeseca, jer se upravo u ovom periodu kilogrami najlakše skidaju

Žene koje žele što prije da vrate liniju nakon porođaja, trebalo bi da se konsultuju sa ljekarom kada je najbolje vrijeme da počnu sa vježbanjem. Sigurno je da sa fizičkom aktivnošću ne mogu da počnu dok se ne smiri krvarenje, a one koje su se porodile carskim rezom čak i nekoliko nedjelja duže. 

Stručnjaci smatraju da se najbolji rezultati postižu treninzima od petog do 10. mjeseca poslije porođaja. U praksi se pokazalo da se kilogrami najlakše skidaju upravo u ovih pet mjeseci, a već nakon 10. mjeseca povratak oblina prije trudnoće je teži. 

Mogu da se primjenjuju razne tehnike brzog hodanja, koje doprinose gubitku velikih količina masti. Preporučuju se i aerobne vježbe u parteru, a na kraju svakog treninga treba uraditi vježbe istezanja. 

Jedan od rekvizita koji može da olakša vježbanje je velika lopta, koja se preporučuje upravo u ovom periodu, jer rasterećuje vezivno tkivo i zglobove, a mišići su pri vježbanju optimalno opterećeni, pa nema upale i bolova u mišićima. 

Uz pomoć lopte mogu da se angažuju i mišići koji direktno nisu uključeni u izvođenje pokreta i ne trpe opterećenje. Istovremeno se utiče na pravilno držanje tijela, aktiviraju se kičmeni stub i svi zglobovi čime se povećava pokretljivost, a opuštaju se skraćeni mišići i poboljšava elastičnost. 

Vježba 1 

Sjedite na loptu, stopala malo razmaknite da biste imali bolju ravnotežu. Jednu ruku podignite i prebacite preko glave. Nagnite se u suprotnu stranu da biste istegli mišiće struka. Ponovite vježbu naizmjenično sa obje ruke, osam do deset puta. 

Vježba 2 

Uzmite manje tegove ili dvije plastične flašice napunite vodom. Lezite leđima na loptu. Noge su savijene u koljenima, stopala malo razmaknuta. Širite ruke u stranu i savijajte u laktovima prema grudima. Ponovite vježbu 10 puta. 

Vježba 3 

Lezite na loptu licem prema podlozi, i polako se pomjerajte naprijed tako da podlakticama možete da se oslonite na pod. Karlica je oslonjena na loptu. Noge su zategnute i naizmjenično ih podižite i spuštajte. Uradite osam ponavljanja sa svakom nogom. 

Vježba 4 

Lezite na leđa, loptu stavite ispod potkoljenica. Ruke su iza glave, podižete se gornjim dijelom tijela prema gore i radite trbušnjake. Ponovite osam puta. 

Vježba 5 

Lezite postrance na loptu. Jednu ruku spustite pored lopte na pod, a drugi dignite uvis. Istovremeno podignite trup uz rotaciju na stranu. Zatim promijenite ruku i uradite vježbu naizmjenično deset puta. 

Vježba 6 

Lezite grudima na loptu, noge su savijene u koljenima, a butinama se oslonite na loptu. Ispružite ruke naprijed, savijte ih u laktovima i istovremeno odignite trup sa lopte. Ponovite vježbu osam puta. 

Vježba 7 

Lezite preko lopte, ruke ispružite ispred sebe i polako povlačite trup unazad, tako da zadnjicom sjednete na pete, a ruke ostanu na lopti. Ponovite vježbu osam do 10 puta. 

Izvor: Novosti

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.