Premijer Švedske: U slučaju rata spremni smo primiti nuklearno oružje od SAD
Ilustracija

Premijer Švedske: U slučaju rata spremni smo primiti nuklearno oružje od SAD

Švedski premijer Ulf Kristerson nije isključio mogućnost postavljanja nuklearnog naoružanja Sjedinjenih Američkih Država na teritoriji Švedske u slučaju rata.

Švedska vlada smatra da takvo isključenje nije neophodno jer već postoji odluka parlamenta koja zabranjuje nuklearno oružje na švedskoj teritoriji u vrijeme mira, prenosi švedski portal Ekspresen.

“Ako se dešava rat na našoj teritoriji u koji je Švedska uvučena, onda je situacija sasvim drugačija. Ako se najgore dogodi, demokratske zemlje u našem dijelu svijeta moraju, naravno, biti sposobne da se odbrane protiv zemalja koje bi mogle da im prijete nuklearnim oružjem“, rekao je Kristerson.

On je dodao da je cilj članstva u NATO izbjegavanje takve situacije i ocijenio da Rusija ne bi napala Ukrajinu da je ona bila članica Sjevernoatlantske alijanse.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.